«Οι παλιοί δεν έφτιαχναν κάθε μέρα ψωμί, ζύμωναν μία φορά την εβδομάδα, εξ ου και βρήκαν τον τρόπο να φτιάξουν ένα ψωμί που θα έχει γεύση και διατηρησιμότητα. Έφτιαχναν λοιπόν το γνωστό προζύμι με κρασί (παλιά δεν υπήρχε μπίρα τόσο εύκολα –το προζύμι χρειάζεται μια οξύτητα από αλκοόλ–, ενώ το κρασί υπήρχε πάντα μέσα στα σπίτια), κρεμμύδι, νερό, αλεύρι και αλάτι. Και κρατούσαν μια “μαμά” και την ανανέωναν κάθε φορά που έφτιαχναν ψωμί. Λόγω της φυσικής οξύτητας που έχει η αλκοόλη, δημιουργούνταν ένα είδος μαγιάς. Από εκεί, λοιπόν, ξεκινούσαν και ζύμωναν ψωμί. Εμείς κάνουμε περίπου το ίδιο που έκανε και η προγιαγιά μου. Φτιάχνουμε ψωμί με το προζύμι που έχουμε από το 1977 και το οποίο ανανεώνεται καθημερινά, λόγω της δουλειάς μας. Δεν χρησιμοποιούμε μείγματα, έτοιμες μαγιές, υγρά προζύμια έτοιμα. Τα κάνουμε όλα εμείς, όπως παλιά».
https://www.kathimerini.gr/1031636/gallery/gastronomos/agora/ywmi-me-prozymi-apo-to-1977
No comments:
Post a Comment